Zašto je izbor inox posuđa dobar izbor

INOX LONAC

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice, sigurno znate da je ishrana jedan od bitnih faktora za očuvanje istog. Prilikom pripremanja hrane važno je birati zdrave namirnice, ali je isto tako važan i sam način njihove pripreme.
Većina nas prilikom kuvanja ili skladištenja hrane i ne razmišlja o tome od kojih je materijala napravljeno posuđe i da li je možda opasno zbog materija koje se prilikom promena tempertaure otpuštaju i na taj način dospevaju u hranu.

 

Ako želite da se zdravo hranite birajte posuđe od inoksa jer ono čuva prirodan ukus i miris hrane, zadržava hranljive materije i zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, čuva vaše zdravlje!

Šta je inoks?

Inoks je oplemenjeni čelik, tj. čelik poboljšanih svojstava.
Takva vrsta čelika ne korodira, ima dug vek trajanja, ne oksidira.
Takođe, inoks ima visok stepen čvrstoće i hemijske neutralnosti, antibakterijski je i omogućuje potpunu neutralnost mirisa i ukusa.
Upravo zbog svih nabrojanih osobina, sve je veća primena inoksa u izradi kvalitetnog posuđa od inoksa za spremanje hrane, hirurških insdtrumenata i luksuznih satova.

Kako izabrati kavalitetno posuđe?

Dobro posuđe trebalo bi da bude izrađeno iz jednog komada, ne sme biti lepljeno, lemljeno. Što je dno deblje bolje će provoditi toplotu, čime se omogućava priprema hrane na nižim temperaturma i očuvanje hranljivih materija namirnica. Čvrste i bezbedne ručke, kao i poklopci koji dobro prijanjaju jesu takođe karatkeristike kvalitetnog posuđa. Posuda sa dobro prijanjajućim poklopcem omogućava da se očuvaju ukus i miris hrane i da se zadrže svi hranljivi sastojci u njoj. Priprema hrane postaje ekonomičnija uz ovakvo posuđe.
Izbor materijala od kojeg je posuđe izrađeno je ključan. Bakar, aluminijum i liveno gvožđe su visokoreaktivni. Posuđe izrađeno od ovih materijala se brzo zagreva i brzo hladi, pri čemu oslobađa određene količine metala u organizam.tPremazi, poput teflona, su opasni jer pri svakoj reakciji, a posebno ako ih malo izgrebete, ispuštaju u hranu otrovne supstance. U ovakvom posuđu hrana se ne može spremati u sopstvenom soku, već se mora dodati ulje ili mast, pri čemu se izdvaja akrolein i obrok postaje kancerogena bomba.
Kada uzmemo u obzir sve gore pomenute činjenice, možemo zaključiti da odabirom inoks posuđa birate zdrav i kvalitetan život za sebe i svoju porodicu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email